Dato Tirsdag d. 17. januar 2023, Kl. 18:00 til kl. 21:30
Sted Hjørring Sognegård, Torvet 4, 9800 Hjørring

Ruslands krig mod Ukraine og Europas sikkerhed
V. Mette Skak, lektor ph.d. i statskundskab, Aarhus.

Foredraget uddyber, hvorfor Putin gik til angreb på Ukraine 24. februar 2022, og hvordan krigen truer Europas sikkerhed og den regelbaserede verdensorden, vi som småstat er så afhængig af. Først stilles der skarpt på den arv fra fortiden, som Putins Rusland er rundet af. Vigtige nutidige aktører og tendenser i Rusland trækkes frem. Dernæst udfoldes det, hvorfor Putin gik i krig mod Ukraine, selv om det set udefra var halsløs gerning.

Foredraget gør status over Ruslands krig mod Ukraine. Krigens betydning for Danmarks og hele Europas sikkerhed belyses med en indføring i Zilmer-Johns-rapporten. Sluttelig drøftes et overset, men truende problem for Rusland både med og uden Putin, nemlig den særlige russiske klimakrise. Det er ad den vej, at Vesten og Rusland måske engang i fremtiden kan finde sammen igen i et meningsfuldt samarbejde. Selvsagt bliver der mulighed for at stille spørgsmål!

Læs hele programmet